Quantcast
Channel: Huvudrätt – Kultursmakarna
Viewing all 985 articles
Browse latest View live

Tonfiskwok på Tuvalus dag

$
0
0

Tonfisk
Foto: Global Table Adventure

Tuvalus nationaldag infaller den 1 oktober. Då firar önationen självständighet från Brittiska Västra Stillahavsterritoriet 1978.

Nio öar i sydvästra Stilla havet bildar den lilla nationen Tuvalu. Öarna är små och höjer sig som mest knappt fem meter över havet. Oron är därför stor för att landet ska försvinna på grund av klimatförändringarna. Läs mer om Tuvalu här.

Släkten och gemenskapen på hemön är centralt i tuvaluanernas liv. Man delar mat, arbetar tillsammans och stödjer varandra på andra sätt. Det är både ett sätt att fördela tillgångar och att stärka de sociala relationerna.

Det lokala köket i Tuvalu består i huvudsak av enkla, bastanta rätter med influenser från det forna brittiska kolonialväldet. Till basvarorna hör fisk, särskilt färsk tonfisk, hummer och krabba som ofta serveras med ångkokt ris. Taro, brödfrukter, kokbananer och andra grönsaker är populär kost. Kyckling och fläskkött är också vanligt. Lokalt odlas kokosnötter, bananer, papayor, pulaka och pandanus. Mjöl är en viktig importvara.
Efterrätter görs huvudsakligen på kokosmjölk. Andra sorters animaliska mjölkprodukter används mycket i maten.
Fruktjuice, kokosmjölk och olika läskedrycker samt te är vanliga drycker.

Ingredienser för 4 personer :

6 hg tonfisk
1 gurka
2 klyftor vitlök
1 tsk färsk ingefära
4 salladslökar
1 gul lök
1 chilipeppar
1 burk kokosmjölk, 400 g
2 msk japansk soja
1 msk curry
Olja och vinäger
3  msk rapsolja
Gör så här:
  1. Värm upp lite vegetabilisk olja i en stor stekpanna eller wok.
  2. Bryn löken tills den är mjuk, cirka fem minuter.
  3. Lägg i ingefära, vitlök, röd chili och curry och fortsätt bryna en stund tills det doftar gott.
  4. Häll därefter i kokosmjölken.
  5. Lägg därefter i salladslöken och gurkan.
  6. Smaksätt med soja och lägg i tonfisken. Om du inte vill ha tonfisken genomstekt kan det räcka med någon minut, annars låter du den stekas ytterligare en stund.

Servera med ris.

Receptet har vi hittat på Global Table Adventure.

Andra källor:

https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/oceanien/Tuvalu/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tuvaluanska_köket


Gongbao Jiding – en grym kinesisk kycklingrätt!

$
0
0
Gongbao Jiding eller Kung Pao Chicken Foto: Alexander Marks

Gongbao Jiding (Kung Pao Chicken)
Foto: Alexander Marks

Den 1 oktober är det Kinas nationaldag. Kina är världens folkrikaste land med 1,4 miljarder invånare och ett av de största till ytan. Vi har inte kunnat hitta att det finns någon nationalrätt. Men denna kycklingrätt – gongbao jiding – är en klassisk rätt från sichuanska köket och härstammar från Sichuanprovinsen i centrala Kina. Den  är väl värd att prova.

Urgammal kultur
I Kina uppstod en av de tidigaste högkulturerna för ett par tusen år sedan. Papper, porslin och siden är exempel på uppfinningar som gjordes i Kina hundratals år innan de nådde Europa. Även krut, kompassen och boktryckarkonsten har sina rötter i Kina. Efter en lån tids försvagning sedan 1800-talet har Kina åter rest sig och återtagit sin ställning som en av världens stormakter. inte minst ekonomiskt. Kommunistpartiet som tog makten 1949 efter ett långt inbördeskrig, regerar ännu enväldigt.

Kina har under de senaste årtiondena blivit en allt populärare turist­destination. De största turistströmmarna kommer bland annat från Sydkorea, Japan, Ryssland och USA.

Behöver inte rapa
Kinalotsen berättar: ”En av de största behållningarna med ett besök i Kina brukar vara måltiderna. Det finns tusentals rätter som smakar olika beroende på var i Kina man befinner sig och beroende på vem kocken är. Alla sitter tillsammans och äter av de gemensamt beställda rätterna. På så sätt blir varje måltid varierad med kött och grönsaker tillagade på många olika sätt.
Måltiderna har en väldigt central roll i det kinesiska samhällets alla skikt. Det är runt matbordet som affärer görs upp i städerna, det är vid middagsbordet man umgås och samlas efter en dags arbete på fälten i byarna, det är på restaurang man för ihop vänner man vill ska träffas, det är måltiden som är måttstocken på hur lyckat/fint ett bröllop är, vill man be någon om en tjänst bjuder man honom/henne på restaurang när man ska fråga om tjänsten.
Det finns många oskrivna regler om måltider. En hållpunkt är att man beställer in minst så många rätter som man är personer vid bordet.
Alla verkar känna till myten om att rapa efter maten. Det är inte artigt att rapa efter måltiden, men inte oartigt heller, så till viss del är väl myten sann, men det är inte så att varje måltid avslutas med en kakafoni av rapande!

Fan och cai
All mat delas in i fan (ris och spannmål) och cai (grönsaker och kött). En väl förberedd måltid ska vara balanserad mellan dessa. Yin-yang-balansen ska även uppmärksammas i maten, till exempel eldiga smaker får motvikt av svalkande smaker.

Te är den absolut vanligaste drycken i Kina. Te är till och med vanligare än vatten, till exempel på restauranger. Det finns tre huvudgrupper av tesorter: vitt te (báichá), grönt te (lϋchá) och svart te (hóngchá). Tebladen varierar från fina sortiment till fuktiga, återanvända, teblad som kineserna har på botten av sina tetermosar som de bär med sig överallt. Varmt tevatten finas att få tag i överallt, gratis.

Kycklingrätten Gongbao Jiding lagar du så här:

Till 8-10 personer:
1 kg kycklingfilé
6 cm ingefära (gärna färsk young ginger)
8 vitlöksklyftor
2 stora röda chili med tryck i
8 vårlökar
2 röda paprikor
2 dl orostade jordnötter
ett par matskedar jordnötsolja

Marinad:
6 msk risvin (eller saké – det går också bra att använda torr sherry)
1 tsk salt
3 msk maizena

Sås:
6 msk risvin (eller saké – det går också bra att använda torr sherry)
4,5 msk maizena
9 msk vatten
6 msk strösocker
6 msk svart risvinäger
9 msk ljus kinesisk soja

Så här gör du när du wokar:

  1. Skär kycklingfiléerna i munsbitar och marinera i en skål med risvin, salt och maizena. Låt gärna ligga 10-20 minuter.
  2. Rosta jordnötterna i stekpanna på låg värme tills de fått fin ljusbrun färg. Ställ åt sidan i en skål.
  3. Riv ingefäran fint.
  4. Hacka vitlöken.
  5. Kärna ur och skiva chilin tunt.
  6. Skär vårlöken och paprikorna i små munsbitar.
  7. Blanda alla ingredienserna till såsen i en skål som rymmer minst 0,7 l. För att undvika att maizenan klumpar sig, blanda gärna denna med vattnet först. Sockret behöver inte lösa sig.
  8. Värm woken. Tillsätt jordnötsolja.
  9. Fräs kycklingen tillsammans med ingefära, vitlök, chili och paprika. Ofta fastnar en del av marinaden i bottnen av woken, men det gör inget.

När kycklingen är genomstekt, tillsätt vårlök, paprika och jordnötter. Stek i en minut.

Rör om i såsen och häll den i woken. Rör om och stek i 1 minut.

Servera med ris och någon wokad grönsak.

 

Källor:

https://www.ui.se/landguiden/sok/?q=kina%20&offset=0&pagesize=9

http://www.vasa.abo.fi/users/takarlss/kina/mat.html

https://kinalotsen.se

Sauerbraten från Rhenlandet

$
0
0

Tyskland har ingen uttalad eller fastlagd nationalrätt, alltså finns det inte en enda rätt att tipsa om på dagen för landets enande 3 oktober. Det finns många skillnader mellan de olika delarna i landet. Sydtyska rätter kan inte jämföras med nordtyska, rätter från Rhenlandet inte med det östtyska köket. Det är därför bättre att tala om regionala rätter. Denna rätt kommer från min mammas hemtrakter Rheinland Pfalz. Sauerbraten är en genuint tysk specialitet. Braten betyder stek. Den marinerar i en syrlig marinad, därav namnet. Köttet ska ligga i sin marinad i en vecka.

Här förmedlar vi recept från sajten chefkoch.de. Planera och börja laga rätten i god tid innan den ska ätas. Köttet ska marinera i flera dagar och rödkålen ska också marinera i tolv timmar.

Ingredienser Sauerbraten 4 portioner 

Sauerbraten med knödel och rödkål

Sauerbraten med knödel och rödkål

1,2 kg nötkött (marinerat nötkött från bog eller ytterlår)
1 bit rotselleri
1 stor morot
2 mellanstora lökar
2 vitlöksklyftor
2 kryddnejlikor
2 lagerblad
10 pepparkorn
5 enbär
salt
socker
400 ml rött vin
200 ml rödvinsvinäger
2 msk smör
2 lökar
2 msk honung
200 ml köttbuljong
100 g bröd
4 msk russin

Marinera köttet – en vecka:
Först av allt måste köttet marineras. Det ska marinera i ungefär en vecka innan det ska tillagas.
Skär rotfrukterna (morot, selleri, lök med skal, vitlök) i mindre bitar. Blanda kryddor (kryddnejlika, lagerblad, pepparkorn, enbär, salt och socker), vin och vinäger. Marinera köttet med grönsakerna och kryddblandningen i en sluten behållare i kylskåp. Den som äger en vakuummaskin kan givetvis marinera köttet i den.

Efter en vecka tas köttet upp ur marinaden. Torka av det och ta tillvara köttsaften.
Värm fettet i en stekgryta och bryn köttet. Löken, som tärnats, steks samtidigt gyllenbrun. Tillsätt honung, marinad och köttsaft. Låt steka under lock i gott och väl två timmar. Vänd köttet en gång i halvtimmen.

När köttet är genomstekt, tag upp det och låt det vila övertäckt. Smula ner bröd och honung i såsen. Låt den sjuda tills brödet lösts upp. Blanda och finfördela såsen med stavmixer och smaka av. Lägg i russinen.
Servera köttet skuret i skivor med såsen, knödel och rödkål.
Knödel
Ingredienser 4 portioner:
500 g  mjölig potatis
100 g  vetemjöl eller potatismjöl
1   äggula
1 matsked smör
salt
muskot

Gör så här:
Tvätta, skala och dela potatisen. Koka den mjuk, låt den ånga av lite innan den pressas i potatispress. Krydda med salt, smör och muskot. Arbeta in äggulan och mjölet.
Forma stora eller mindre knödel med fuktiga eller mjölade händer. Lägg en första knödel i sjudande vatten för att se om den håller ihop. Om den är för mjuk och faller isär i vattnet lägg till lite mer mjöl i smeten. Om provknödeln håller ihop kan de övriga knödlarna läggas i det sjudande vattnet.
Rödkål
Ingredienser för 4 portioner – ska vila i tolv timmar
1 kg  rödkål
2 tsk honung
50 ml  rödvinsvinäger eller hallonvinäger
200 ml  rödvin eller äppelmust
2 msk gelé till exempel av lingon eller svarta vinbär
1  tsk pepparkakskrydda (kan uteslutas)
salt
1 gul lök
olja eller smör till stekning
1 msk potatismjöl

Gör så här:
Ta bort de yttre bladen på rödkålshuvudet. Skär det i fyra eller åtta delar och skär bort stjälken.  Riv tunna strimlor i matberedare eller för hand. Blanda salt, honung, vinäger, vin (eller äppeljuice), gelé och kryddor och häll över rödkålen. Täck och låt marinera över natten i kylskåp.

Skala löken och skär fina strimlor. Stek löken utan att den tar färg i en stor gryta med lite olja. Lägg i kålen och koka under lock på medelvärme i cirka två timmar.
Blanda potatismjölet med lite vatten och rör i rödkålen. Smaka av och krydda mer vid behov.

 

Rågbröd och löksoppa – en medeltida måltid

$
0
0
Bönder delar en enkel måltid. Bilden är från 1400-talet

Bönder delar en enkel måltid.
Bilden är från 1400-talet

Sveriges helgon, Birgitta, har sin helgondag den 7 oktober. Hon helgonförklarades år 1391. Här förmedlar vi ett recept från Kalmar länsmuseum på en medeltida måltid . Den består av det vanligaste brödet under medeltiden, det grova rågbrödet samt ett recept på en mycket god löksoppa, en soppa som kan inleda en finare måltid.

Grovt rågbröd
1 sats surdeg (25 g jäst upplöst i 2 dl ljummet vatten. 2 dl rågmjöl rörs ner. Låt stå i rumstemperatur över natten)
1 liter grovt rågmjöl
1/2 liter vatten
1 msk salt
2 dl siktat rågmjöl

Gör så här:
Vattnet, som ljummats, surdegen, det grova rågmjölet och saltet rörs ihop. Knåda. Lägg degen i en skål och låt den jäsa över natten. Lägg degen på bakbordet och knåda med det siktade mjölet tills det går att forma en rund kaka. Låt kakan jäsa under bakduk i 45 minuter och grädda den sedan längst ner i ugnen i 200 grader en timme. Äts först någon dag efter att det bakats.

Löksoppa
1/2 liter lök eller purjolök (fint med det gröna i soppan!)
7 dl buljong (gärna kalv- eller hönsbuljong)
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl

Gör så här:
Ansa, strimla eller skiva löken. Koka den mjuk i buljongen, gärna kalv- eller hönsbuljong. Före servering reds soppan med lite vetemjöl utrört i vispgrädde, låt den koka upp och så är den klar.

Karibisk laxsallad med glasnudlar

$
0
0
Karibisk laxsallad med glasnudlar Foto: Lena Ahlström

Karibisk laxsallad med glasnudlar
Foto: Lena Ahlström

Minnesdag för den svenska slavhandelns offer är det den 9 oktober. Den 9 oktober 1847 avskaffade Sveriges riksdag transatlantisk slavhandel och de svarta slavarna på den svenska kolonin S:t Barthélemy i Västindien friköptes. Drygt 30 år senare, 1878, sålde Sverige Saint-Barthelémy till Frankrike. Läs mer här.

Fira detta med denna laxsallad.

 

Till fyra personer behöver du: 
800 gr laxfilé
200 gr sockerärter
1 romansallad
1 pkt frysta bitar av mango
250 g röda körsbärstomater
1 pkt glasnudlar, 100 g
Sesamfrön
1 msk sesamolja
3 msk japansk soja

Till såsen behöver du:
4 msk japansk soja
2 msk sesamolja
1 vitlöksklyfta, pressad
1 cm färsk ingefära
1 tsk färsk chili

Gör så här:

  1. Tina upp mangon
  2. Ta bort skinnet från laxen och skär laxfilén i portionsbitar
  3. Låt laxen marinera i sojan och sesamoljan en stund
  4. Gör såsen: Blanda soja, en pressad vitlöksklyfta, hackad chili, ingefära och sesamolja i en skål. Rör om och ställ såsen åt sidan.
  5. Dela tomaterna på mitten och blanda med mangon. Riv av och skölj salladsbladen.
  6. Placera tre stora blad per portion på boten av en djup tallrik.
  7. Koka nudlarna enligt instruktionen på paketet. När nudlarna har två minuters koktid kvar, häll i sockerärtorna och koka klart.
  8. Häll av vattnet. Blanda nudlar, sockerärter, tomater och mango med såsen.
  9. Lägg upp på tallrikarna.
  10. Strö ut sesamfröerna på en tallrik och vänd laxen i blandningen så att alla sidor täcks. Häll sesamolja i het stekpannan och stek laxen ca 45 sek på varje sida.
  11. Lägg upp laxen på medelsalladen, servera och njut.

Paëlla Valenciana

$
0
0

Paëlla, Spaniens nationalrätt, är egentligen namnet på den låga panna som man lagar denna rätt i. Rätten kommer från Valencia från början, men man äter den i hela Spanien. Den 12 oktober har Spanien nationaldag, frågan är om dagen ska firas eller inte.

Detta recept hittade vi på Wikibooks. Det är en av varianterna på traditionell valenciansk Paëlla, anpassat för cirka 10 personer och svenska förhållanden. Det finns förstås andra varianter med andra ingredienser; många är inte så traditionella och blandar i det som finns tillhands: musslor, kokta kräftor(!), bitar av hare osv.

Paëlla Foto: Annmari Reich

Paëlla
Foto: Annmari Reich

Ingredienser för cirka 10 personer:
Ett par nävar salt
Ett par deciliter olivolja
2 kg kycklinglår (blandat ben och lår, som delas i 3 bitar)
1 kg kycklingbröst (delas i cirka 2-3 bitar)
halvt kg räkor (gärna stora)
6 st. stora mogna tomater
4-7 vitlöksklyftor
2 gula lökar
3 hönsbuljongtärningar
2 tsk gurkmeja (kan utelämnas men gör paellan gulare)
2 tsk paprikapulver
2 burkar stora vita bönor
2 paket sockerärtor (cirka två stora nävar)
3-4 små paket saffran
1 kg Ebroris (går bra med liknande varianter, till exempel avoariris eller italienskt risottoris)
4 liter vatten
3 st. stora citroner
2 st. röda paprikor

Redskap
Paëllajärn
Gasdriven grillställning
Två stora kökshanddukar eller en stor dagstidning
Matlagningstång
Spatel

Förberedelser

Beräkna minst en timme i förberedelser; ta fram alla redskap och ingredienser, göra tomathack, rosta paprikor, dela, skölja och torka kycklingdelar. Därefter drygt 1 timme till koket och sist 40-50 minuter när riset kommit i fram till servering.

Receptet bygger på att du har ett stort paëllajärn, cirka 60-80 cm i diameter, samt att du har en gasdriven ställning att värma järnet på. Traditionellt eldar man under paellan men det är en konstart i sig, gaseldning är bekvämare och lättare.

Se ut ett bra ställe att göra paellan på, det kommer stänka mycket fett från olivoljan. Sprid gärna ut några tidningar under ställningen.

Ställ upp ställningen i lod så att det står plant. Du kommer få problem om det är lutning på något håll.

Se till att gasflaskan är rejält tankad och innehåller tillräckligt för att köra på i två-tre timmar med blandad värmelåga.

Tänk på att hela tiden kolla så att lågorna inte blåst bort eller att gasen tagit slut, ha långa tändstickor eller en grilltändare tillhands.

Håll paëllajärnet inoljat vid förvaring. Olivolja går bra

Man blir varm av att laga paëlla så kocken bör ha god tillgång till kall dryck. Några glas öl eller vin går också bra.

Tillagning

Förbered kycklingen och räkorna; tina upp, skölj och torka.

Rosta paprikan: Ta bort kärnhuset, dela i 5-6 bitar, lägg med skinnsidan uppåt på ett bakpapper i ugnen som är 200 grader tills dess att det bubblar i skalet. Dra bort skalet, dela i någor mindre bitar. Detta kan du göra på en vanlig spis.

Gör tomathack: Skålla tomaterna genom att sticka en gaffel i dem, doppa ner i uppkokt hett vatten, dra av skalet med en kniv, hacka sedan tomaterna i småbitar och blanda med hackad vitlök och lök. Bryn sedan en liten stund. Även detta görs med fördel på en vanlig spis.

Tillaga paëllan: Täck botten av paellajärnet med ett tunt lager salt

Häll på olja ca en halv radie, sprid ut över hela pannan, hetta upp ordentligt (använd båda värmekällorna på gas)

Lägg i de delade, sköljda, väl avtorkade kycklingbitarna. Låt skinnet sitta på. Bryn väl, vänd hela tiden. Använd en tång för detta. Salta lätt.

Öppna upp mitt i pannan, lägg i tomathacket och fördela jämt över hela pannan.

Strö i paprikapulver och gurkmeja.

Häll i vatten ända upp till kanten och öka på gaslågan till max så det kommer i kok. Lägg därefter i hönsbuljongen och sänk värmen. Låt småkoka ihop i 45-50 minuter. Några minuter innan koket är klart skopar man ut 1 liter av uppkoket som är bra att ha i reserv vid senare del av tillagningen! Smaka av och förbättra kryddningen om det är nödvändigt.

Lägg i saffran och öppna upp en diagonal linje tvärs över järnet, häll därefter i riset som en sträng i diagonalen. Buljongen skall nu nå halvvägs upp på rissträngen. Fördela därefter riset över hela järnet. Efter att riset är fördelat rör man aldrig om i pannan! Tillsätt bönor och sockerärtor och öka värmen under cirka 10 minuter.

Sänk temperaturen cirka 10-20 minuter eller fram till dess riset är klart. Om du ser och smakar att riset behöver mer vätska späd på med buljongen som du tagit bort tidigare, eller sänk temperaturen till ett minimum (se nedan under tillagningstips).

Lägg på färska eller torkade rosmarinkvistar ovanpå.

När paellan nästan är klar kan man trycka ner lite sköljda räkor (gärna med skal). Lägg sedan över handdukar eller några dagstidningar och låt paellan vila cirka 5-10 minuter. Dekorera med citronklyftor och den rostade paprikan.

Tillagningstips

När riset väl är fördelat ska man röra så lite som möjligt i paellan. Om riset verkar färdigkokt, men det fortfarande är mycket vätska, kan man sätta upp värmen på max för att på kort tid försöka reducera. Se upp så det inte bränner fast för mycket i botten.

Om riset fortfarande är segt och hårt, och det är mycket lite vätska kvar, sänk värmen till så lågt som möjligt. Om riset fortfarande inte är klart, stäng av värmen och lägg ett ett lock över paellan (som inte tillåter att ångan kommer ut) och låt det vila ett par minuter. Tillsätt inte extra vatten; det spär ut smaken och kan förstöra mer än det hjälper.

En liten varning är att blanda vad som helst i paëllan. Den så kallade Paëlla Mixta, där man blandar skaldjur med fågel och köttprodukter är egentligen en turistprodukt. Klassiska paëllor brukar vara mer indelade i fisk/skaldjur, respektive kött/fågel.

Servering

Serveras gärna med tillbehör och dryck som Alioli, brytbröd, en tomatsallad och gärna rött vin. Inför serveringen visar kocken upp hela paëllan för de sittande gästerna. Traditionellt är det kocken som tar upp portioner med spateln och fördelar storleken efter önskemål. Många gillar särskilt bottenriset som kan vara lätt bränt.

Det är vanligt att man knyter servetter om paëllajärnets handtag.

 

Rostbiff vid Sukkot

$
0
0

Den judiska högtiden Sukkot, lövhyddofesten, är en av flera under tidig höst. Sukkot firas under sju dagar. Några särskilda mattraditioner finns inte kring Sukkot, förutom att man äter mycket höstgrönsaker och säsongens frukter. Man kan till exempel göra en värmande gryta, kåldolmar eller en rostbiff som huvudrätt. Och till efterrätt en fruktpaj eller äppelkaka.
Ofta fortsätter man även under Sukkot att göra challebröden runda och att servera äpplen och honung.

Ingredienser:

Rostbiff Foto: Caroline Maino

Rostbiff
Foto: Caroline Maino

2 kg benfritt nötkött av rostbiff, fransyska, innanlår eller mörad bog
salt och peppar
1-2 vitlöksklyftor

Gör så här:
Krydda köttet med salt och peppar.
Skala vitlöken och skär den in tunna skivor. Stick in skivorna i köttet.
Låt steken vila några timmar innan den tillagas.
Bryn sedan steken några minuter i stekpannan.
Stick in en köttermometer i stekens tjockaste del och sätt in i ugnen på 125 grader. När termometer visar 55 grader är rostbiffen rosaröd inuti, vid 60 grader är den rosa.
(Om man är osäker på om köttet är tillräckligt mört kan man lägga steken i en marinad av olja, rödvin, peppar och vitlök ett dygn.)

Fetaostgratinerad laxfilé med rödbetsrisotto

$
0
0

I min receptsamling har jag en favoriträtt som jag fått från en väninna för många år sedan. Nu hittade jag den även på Tasteline och det är denna Fetaostgratinerad laxfilé med rödbetsrisotto. Den kan passa för den som vill fira fetaostens dag som infaller den 15 oktober varje år.

Fetaostlax med rödbetsrisotto Foto lånat från Tasteline

Fetaostlax med rödbetsrisotto
Foto lånat från Tasteline

Den 15 oktober 2007 beslutade EU att Grekland har ensamrätt på namnet Feta, detta säkerställer att all ost som numera heter Feta är från Grekland. Fetaost är en av världens äldsta ostar och numera firar vi alltså Fetaostens dag den 15 oktober varje år.

Ingredienser för 4 portioner:

600 g laxfilé

Risotto
400 g färska rödbetor
1 gul lök
3 msk smör
2 ½ dl avioriris
5 dl grönsaksbuljong
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Ostöra
200 g fetaost
2 dl matlagningsyoghurt
1 tsk rosmarin
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Skala och tärna lök och rödbetor. Fräs i smör.
Rör i riset och häll på buljongen.
Låt koka under lock i 20 minuter.
Mosa osten, blanda med yoghurt, rosmarin och svartpeppar.
Lägg laxen på ett ugnssäkert fat. Salta. Bred på hälften av oströran. Stek i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
Rör ner resten av smöret i risotton och smaksätt med salt och peppar.

Smaklig spis!


Slottsstek – en svensk klassiker

$
0
0

Kryddburken.se är en blogg med frestelser och idéer från Linda Nilssons kök i Köpingsvik. Här delar hon med sig av sitt recept på Slottsstek, en rätt som kan passa på Måltidens dag den tredje torsdagen i oktober.

Så här säger hon om sin blogg: ”En matblogg med den svenska husmanskosten som bas. Hos mig hittar ni sällan våningsbyggda kreationer med gröna kvistar på topp, och inte heller den senaste trendmaten. Jag tycker om när maten är enkel men ändå med lite finess, att piffa till vardagsmaten och att laga vettigt och budgetsmart är aldrig fel!”

Slottsstek med tillbehör Foto: Linda Nilsson, Kryddburken.se

Slottsstek med tillbehör
Foto: Linda Nilsson, Kryddburken.se

Det här behöver du till 8-10 portioner:
1,5 – 2 kg nötstek (fransyska)
1 purjolök
2 rödlök
3 morötter

Kryddning:
1 burk ansjovis + spadet
1 msk ättikssprit 12%
3 lagerblad
1 tsk hela vitpepparkorn
Vatten

Till såsen:
Grädde
Någon tesked äppelmos
Salt & peppar
Maizena + vatten till redning

Gör så här:

  1. Bryn steken runtom i en rejäl gryta så den blir fint gyllenbrun. Salta & peppra.
  2. Skala och skär löken i grova bitar. Skala och skär morötterna i slantar.
  3. Stick in en stektermometer i köttet och lägg ner lök & morötter i grytan. Sänk värmen något och låt allt få steka ihop ca en kvart utan lock.
  4. Lök och morötter ska bli härligt krispiga och ta smak av kryddorna på botten av grytan.
  5. Häll på vatten så det täcker köttet till 1/3. Tillsätt en burk ansjovis med spad, ättika, lagerblad & vitpepparkorn. Lägg på locket på grytan och låt småputtra ca 2 timmar eller tills termometern visar 75 grader.
  6. Ta upp köttet och slå in det i folié att vila.
  7. Sila skyn till såsen och koka sedan upp den i en kastrull. Tillsätt grädde och äppelmos och låt småkoka ca 10 min, gärna längre.
  8. Smaka av såsen med salt & peppar. Ev. redning.

Skär upp steken i skivor och servera med kokt potatis, pressgurka, äppelmos, kokta och smörslungade morötter.

Grynkorvens dag är det tredje torsdagen i oktober

$
0
0
Grynkorv-på-tallrik

Grynkorv med potatismos och lingon Bilden är lånad från Grynkorvens vänners hemsida

Jodå – Grynkorvens vänner finns – med nära 700 medlemmar företrädes vis i Skaraborg där grynkorven är länets nationalrätt. När det drar ihop sig till tredje torsdagen i oktober förbereds en grynkorvsfest med fyra olika sorters grynkorv och en trubadur sjunger till grynkorvens lov.

Så här kan du göra hemlagad grynkorv: 

Ingredienser:
1 kg korngryn
1 l vatten
3 kg malet fett fläskkött
3 st gula lökar
3 msk salt
2 tsk vitpeppar
2 tsk kryddpeppar
10 m fjälster
grovt salt

Gör så här:

  1. Lägg korngrynen i blöt under natten.
  2. Blanda dem med det malda fläskköttet och riven lök.
  3. Salta och krydda. Arbeta igenom smeten väl.
  4. Stoppa smeten ganska löst i fjälster. Bind upp till Grynkorvar av önskad storlek.
  5. Varva Grynkorvarna med grovt salt. Låt stå över natten i kylskåp. Ät och njut. Frys resterande korvar styckvis.

Kokning
Tina fryst korv, helst över natten i kylskåp. Lägg grynkorven i hett vatten. Låt sjuda 22 – 25 minuter. Tillsätt gärna salt och något lagerblad och några svartpepparkorn i kokvattnet.

Gulasch – ska vara Pörkölt – rätten från den ungerska slätten

$
0
0

För en ungrare är den världsberömda gulyás ”äkta” endast när den har tillagats i en gjutjärnskittel över öppen eld, såsom de gamla magyarerna gjorde, berättar Zoltán Halász i boken Culinaria Europeiska specialiteter. Magyarerna, magyarok, var det ryttarfolk som förde med sig bogrács, den stora kitteln, på sina vandringar över den vidsträckta ungerska slätten.

Traditionell kittel för gulyás. Foto från Wikipedia

Traditionell kittel för gulyás.
Foto från Wikipedia

Den 15 mars firas Ungerns första nationaldag av tre, vid sidan av 20 augusti och 23 oktober. På 1600-talet var Ungern ockuperat av turkar. Under den perioden införlivades flera turkiska receptet i den ungerska dieten. Senare kom franska influenser in, från början via Transsylvanien. Furstarna där anställde gärna franska kockar vid sina hov. När Österrike-Ungern var en dubbelmonarki på 1800-talet påverkade även köken i de båda länderna varandra.

Gulasch är Ungerns nationalrätt. Fast i  Ungern skiljer man noga mellan gulyás, tokány och parikás. Från början var gulyás ordet för fåraherde och gulyáshús namnet på den kötträtt som var herdarnas färdkost på sina långa vandringar. Det var torkat kött som kokats i den traditionella kitteln. Köttet värmdes i en skvätt vatten och åts.

Pörkölt betyder rostad stek och är den rätt man i västvärlden i allmänhet kallar gulasch. Rätten skiljer sig från gulyás genom att konsistensen och att den mörkröda såsen är krämig. Tokány liknar pörkölt men består av flera sorters kött, ibland även grönsaker och paprika är inte nödvändig som krydda. Paprikás är en rätt där ljust kött, fisk, höns, kyckling, kalv eller lamm, skärs i tunna skivor och förvinas med söt eller sur grädde.

Här förmedlar vi Culinaria Europeiska specialiteters recept på Pörkölt på kalvkött. Där står inget om att servera något till pörkölt. Men i många andra recept nämns kokt potatis, spätsle eller gnocchi och ibland även en klick gräddfil. Som dessert kan säkert Gundels Palacsinta – förnäma pannkakor från Ungern passa.

Culinaria Europeiska specialiteter

Culinaria Europeiska specialiteter

Ingredienser för 4-6 personer:
1 kg kalvkött
1 stor lök
1 msk paprikapulver
1 krossad vitlöksklyfta
salt
1 tomat
1 paprika
2 msk flott

Gör så här:
Skär köttet i tärningar, skala och hacka löken. Smält flottet i en stekgryta och fräs löken tills den blivit genomskinlig. Drag grytan från värmen och tillsätt paprikapulver, vitlök, lite salt och slutligen köttet. Täck med lock och bräsera på svag värme. Tillsätt lite hett vatten innan köttet får alltför kraftig stekyta och fyll på med hett vatten när vätskan ångat bort.
Skala tomaten, kärna ur och tärna den. Skölj paprikan, kärna ur den och skär den i små bitar. När köttet sjudit cirka 15 minuter tillsätts tomaten och paprikan och får koka med. Lyft av locket mot slutet av tillagningstiden så att det mesta av vätskan kan koka in.

Nshima äts jämt i Zambia

$
0
0

I Zambia äts nshima morgon, middag och kväll – säkert även på nationaldagen 24 oktober. Nshima är en slags majsgröt gjord på vit majs och är en vanlig rätt i både Zambia och Malawi som serveras med olika tillbehör. En annan mycket vanlig rätt i Zambia är ifisashi, en rätt som lagas med vilken grönsak du än hittar – men spenat och jordnötter ska dominera, tycker Vera Abitbol på sajten 196flavors

Nshima (längst upp till höger) med goda tillbehör.

 

Zambia ligger i södra Afrika med grannländerna Demokratiska republiken Kongo i norr, Tanzania i nordöst. Malawi i öster, Moçambique, Zimbabwe, Botswana och Namibia i söder samt Angola i väster. Lusaka är huvudstaden i detta land med 16,5 miljoner invånare.
Regnbågsköket kallas ibland det i Sydafrika och de angränsande länderna, eftersom så många kök har influerat maten. Indiska, malaysiska, kinesiska och europeiska invandrare såväl som afrikanska kulturer har alla blandats.
Det zambiska köket är baserat på nshima, som brukar ses som landets nationalrätt. Det mycket finmalda mjölet rörs länge med kokande vatten tills det blir som en tjock deg.
– Nshima kan ätas lätt sötad med mjölk som en gröt till frukost. Till andra måltider serveras det som tillbehör, som bröd, och äts med fingrarna, berättar Vera Abitbol.
Även i många andra afrikanska länder äts denna majsgröt som har många namn beroende på vilka språk och dialekter som talas där.

Ingen måltid utan nshima
I zambisk kultur räknas en måltid komplett endast om den innehåller nshima. All annan  mat som äts mellan två måltider räknas antingen som snacks eller ersättning, men räknas inte som måltid.
– Om du träffar en zambier och frågar honom om han ätit kommer han att svara ”nej” om han inte fått nshima än den dagen, även om han ätit en stor talrik grönsaker eller jordnötter. För zambier är att laga nshima en känslofull sysselsättning med otaliga ritualer, sånger och sedvänjor.

Ifisashi också populärt
En annan rätt som äts mycket i Zambia – som självfallet äts med nshima – är ifisashi. Spannmål som hirs, sorghum, ris, kassava eller yam är andra tillbehör som äts med ifisashi.
Ifisashi kunde nästan ha ett efternamn: ”ingenting får förfaras, allt bör förbrukas”. Det här är en maträtt som du kan laga mat med vilken grönsak du än hittar men också – och särskilt med bladverket. Hur som helst bör den dominerande ingrediensen i denna maträtt vara spenat och jordnötter. Andra grönsaker som kan ingå år tomater, lök, sötpotatis, okra, pumpor, kassava samt de bladverk som hör till.

– Jag gillade ifisashi och särskilt de rostade jordnötterna ovanpå grönsakerna. Jag rekommenderar starkt denna maträtt till alla som letar efter originalitet men också för vegetarianer och veganer, skriver Vera Abitbol och tillägger att man inte ska låta sig avskräckas av hur rätten ser ut.
Här förmedlar vi hennes recept på Nshima  och på Ifisashi

Recept på Nshima
Ingredienser för fyra personer
1 l majsmjöl eller hirsmjöl
2 l vatten
salt

Gör så här:
Koka upp saltat vatten i en stor kastrull.
Sänk värmen till medelhög och vispa ner lite mjöl i taget så att det inte blir klumpar.
Rör hela tiden tills det blir en tjock gröt.
Fortsätt att koka på låg värme i ytterligare 3-4 minuter, rör gröten samtidigt tills den har konsistensen av en tjock, slät och lätt elastisk deg.
Forma dem till bollar eller avlånga rullar.

Ifisashi och Nshima äts gärna i Zambia

Recept på Ifisashi
Ingredienser för fyra personer:
450 gram rostade jordnötter
1 lök, hackad
2 tomater, i tärningar
225 g pumpa, i tärningar
450 gram spenatblad
5 kålblad, finhackade
1 sötpotatis, i tärningar
2,5 dl jordnötsolja
2,5 dl vatten
Salt och peppar efter smak

Gör ifisashi så här:
Fräs löken på medelhög värme en stund.
Tillsätt tomaterna och jordnötterna.
Tillsätt resten av grönsakerna, olja och vattnet efter några minuter.
Låt koka på hög värme i 10 minuter.
Sänk värmen och låt sjuda sakta i 30 minuter, rör om regelbundet tills det blir en tjock gryta eller sås, vätskan reducerats och grönsakerna är mjuka.
Smaka av med salt och peppar.
Servera varmt med nshima.

Källor:
https://www.196flavors.com/zambia-ifisashi-and-nshima/
https://www.foodetc.se/Zambia.htm
https://sv.wikipedia.org/wiki/Afrikanska_k%C3%B6ket

Wienerschnitzel med mos och ärtor

$
0
0

Wienerschnitzel med mos och ärtor
Foto: Lena Ahlström

Panerad kalvfilé som stekts eller friterats tillhör det österrikiska kökets mest berömda specialiteter. En rätt att förgylla Österrikes nationaldag den 26 oktober med. Namnet wienerschnitzel började först användas i slutet av 1800-talet. Maträtten kallades tidigare eingebröselte Kalbsschnitze. Så kallas rätten bland annat i en sydtysk kokbok av Katharina Prato 1907. Från början förmodas dock wienerschnitzel komma från norra Italien där en liknande maträtt, Cotoletta alla milanese, tillagas. Under 1300- och 1400-talen hittade den sin väg till Wien. En annan teori menar att det var först 1858 som fältmarskalken Radetzky tog med sig maträtten till Wien.

Wienerschnitzel är klassiskt med tillbehör som skivad citron, sardeller och kapris. Till wienerschnitzel serveras ofta kokta gröna ärtor. Potatis i någon form är gott till – i detta recept väljer vi potatismos.

Till fyra personer:
600 gram kalvinnanlår eller skinksnitzlar
4 krm salt
2 krm vitpeppar
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl ströbröd
4 msk smör till stekning
4 msk olja (ex. solrosolja) till stekning

Tillbehör: 4 citronskivor
8 sardellfiléer
4 msk kapris
4 dl kokta gröna ärter
4 port potatismos

Gör så här:

  1. Förbered potatis efter smak. Kokt potatis, pommes frites, kall tysk potatissallad, klyftpotatis eller råstekt potatis passar till wienerschnitzel.
  2. Banka ut köttskivorna till ca 0,3 – 0,5 cm tjocklek om de inte redan är tunt skivade. Köttbankare eller undersidan på en kastrull eller gjutjärnspanna går bra att banka med.
  3. Häll ut mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
  4. Knäck äggen i en djup tallrik och vispa ihop dem lätt.
  5. Häll ut ströbröd på en tredje tallrik.
  6. Vänd köttskivorna först i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i fint ströbröd.
  7. Hetta upp hälften av smör och olja i en stekpanna och stek två wienerschnitzlar i taget eller stek alla fyra på en gång i två pannor. Det tar ca 5 minuter på varje sida på medelvärme (då ströbrödet annars lätt bränner om du steker på högsta värme). Du kan också tillsätta mer olja och nästan fritera schnitzlarna.
  8. Förbered och koka gröna ärtor några minuter om du vill ha det till.
  9. Lägg upp de nystekta schnitzlarna på ett fat.
  10. Garnera gärna varje schnitzel med en citronskiva, sardellfiléer och kapris. Förslag är att lägga 2 sardellfiléer på varje citronskiva och fylla med en msk kapris vardera.
  11. Servera wienerschnitzlarna med gröna ärter och potatismos samt garnityr.

Knödl – lite av nationalrätt i Österrike

$
0
0

Knödl är lite av en nationalrätt i Österrike. Beroende på tradition och region finns det olika sätt att tillreda knödel. Så de passar bra till den 26 oktober när det är Österrikes nationaldag.

Knödel – kallas även för Klöße eller Klopse – är en typ av klimpar bestående av kokade potatisbullar, som vanligen består av råriven potatis, ibland blandat med potatismos, torkat bröd eller ägg. Maträtten serveras som alternativ till potatis, främst i södra Tyskland, Österrike, Tjeckien och Italien.

Här förmedlar vi ett recept från Österrikes turistbyrå

Österrikisk oxsoppa med knödel

Österrikisk oxsoppa med knödel

Ingredienser (för 4 personer):
1 dag gammalt vitt bröd utan kanter
2,5 dl mjölk
3 ägg
Salt
1 liten lök
1 msk persilja
200 g sidfläsk
2 msk smör
2 – 3 msk mjöl

Gör så här:
Skär brödet i små bitar och lägg i en bunke. Vispa mjölk, ägg och salt och häll över brödet. Finhacka lök och persilja, skär sidfläsket i tärningar och stek sedan allt i smör. Blanda sedan med brödmassan.
Låt degen dra i 30 minuter och forma sedan till runda knödel. Lägg knödel i kokande saltat vatten och låt sjuda i 15 – 20 minuter.

Knödel från Tyrolen serveras traditionellt i oxsoppa eller med surkål.

Källor:
http://www.austria.info/se/aktiviteter/mat-dryck/recept/knodel-fran-tyrolen
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kn%C3%B6del

Fröken Larssons råraka med kallrökt lax

$
0
0
Råraka

Fröken Larssons råraka

Den 26 oktober är det Potatisens dag. Potatis var länge och tidigare basmat i Sverige. Potatisen kom till Sverige under 1600-talet och genom Jonas Alströmers förtjänst kom potatisen på bred front i de svenska hemmen, där kanske också möjligheten att göra brännvin på den också bidrog till populariteten. Läs mer om en älskad knöl här.

Här är ett recept att fira dagen och knölen med:

Råraka med kallrökt lax
1 kg potatis
200 g medelstora morötter
Salt och peppar
200 g kallrökt lax

Riv morötter och potatis grovt. Forma tunna runda plättar och stek i smör i ganska het panna. Salta och peppra.

Oströra
2 dl färskost
2 dl Cream Fraiche
200 g Getost
30 g hackad dill
30 g hackad persilja
30 g hackad gräslök
Citron
Honung

Vispa ihop detta till en slät kräm och smaksätt efter behag med pressad citron samt honung, salt och peppar.

Grillad citron
4  st  citroner

Sätt ugnen på 200 grader. Dela citronerna grilla dem i ugnen i cirka 20 minuter.  Servera den frasiga rårakan med ostkrämen, kallrökt lax och en grillad citronhalva.


Hasselbackspotatis

$
0
0

Hasselbackspotatis är en typ av ugnsbakad potatis, där potatisarna ungefär halvvägs igenom är skurna i tunna skivor, och smör, ströbröd och mandelspån har lagts ovanpå potatisen. Den här sortens potatis är alltid god, men kanske särskilt den 26 oktober på potatisens dag.

Hasselbackspotatisen skapades 1953 av Leif Elisson från Värmland, som var kockelev på restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm.

Ingredienser 4 portioner:

Hasselbackspotatis
Foto: Caroline Maino

8-12 potatisar
salt
3 msk smör
0,5 dl ströbröd
ev mandelspån

Gör så här:
Sätt på ugnen på 225-250 grader.
1.Ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Skala potatisen och skär den i tunna skivor men inte helt igenom. Om man lägger potatisen t.ex. i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.

2.Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. Använd gärna bakplåtspapper så slipper du diska.

3.Bred på smör på varje potatis. Det går lätt om smöret är rumsvarmt.

4.Ställ in potatisen mitt i ugnen i 225°C i 25 minuter.

5.Ta ut potatisen från ugnen och bred på ytterligare smör som smälter ner i skårorna. Strö på salt och ströbröd.

6.Ställ in potatisen i ugnen igen och baka ytterligare minst 20 minuter eller tills den är mjuk, känn med en provsticka.

(Oftast tar det drygt en timme (totalt tid) innan potatisen är klar. Tiden det tar beror på potatisarnas storlek och sort.)

Hackkorvslåda med Duchessemos

$
0
0

Den fjärde lördagen i oktober är det hackkorvens dag. Den uppmärksammas särskilt i Värmland. Här presenterar vi ett recept som vi fått av Bo Göran ”Bola” Sjögren som driver restaurang Terrassen i Karlstad:

Hackkorvslåda med Duchessemos

193J0064

Foto: Bo Göran ”Bola” Sjögren

Ingredienser:

Hackkorv
Potatis
Äggula
Matolja
Ättika
Vitkål
Purjolök
Grädde
Lakene hårdost
Salt
Peppar

Gör så här:
1. Skär vitkålen i 2 cm stora bitar och hacka ner purjolöken.
2. Fräs på i en kastrull så att så att vitkålen nästan blir mjuk.
3. Häll på grädde så att det täcker koka upp och smaka av med salt och peppar.
4. Red stuvningen och tillsätt purjolöken och smaka av med ättika så att det får lite syra.
5. Lägg i en ugnsfast form
6. Stek hackkorven i 1 cm tjocka skivor och lägg uppe på stuvningen.

Duchesse mos
Skalad potatis
Matolja
Äggula
Matolja
Riven lakene ost

Gör så här:
1. Skala och koka potatisen
2. Kör potatisen i en matberedare och tillsätt äggulan och oljan så att det blir en jämn pure
3. Blanda i osten och spritsa på hackkorvslådan
4. Gratinera i 200 grader i ugnen så att duchessen får fin färg

Vepřo-knedlo-zelo – Tjeckiens nationalrätt

$
0
0

Vepřová s knedlíkem a se zelím heter Tjeckiens nationalrätt. Namnet brukar förkortas till
Vepro-knedlo-zelo. Rätten består av kumminstekt fläsk, tjeckisk knödel och surkål. Den kan väl passa bra om man vill uppmärksamma landets nationaldag den 28 oktober.

Det tjeckiska köket har påverkats av att landet ligger mitt i Europa. Maträtterna har många likheter med centraleuropeiska rätter samt de ungerska och österrikiska köken. Till baskött hör fläsk, fågel och vilt. Nationalrätten är som sagt ”vepřo-knedlo-zelo”, bakat fläsk med potatisknödel och surkål. Tjeckisk knödel serveras till många rätter men kan på begäran bytas mot till exempel potatis eller, på vissa restauranger, små raggmunkar.

Olika sorters schnitzlar (kött som mörats och panerats), gulasch och korv är andra traditionella rätter.
En rad insjöfiskar är också populära, liksom svamp. Huvudmålet på dagen är lunchen, precis som i grannländerna. Måltiden består ofta av soppa till förrätt, redd eller klar och en huvudrätt som många gånger serveras med knödel eller andra klimpar. Karp är landets nationalfisk som framför allt serveras på julen, även om den går att få tag i året runt.

Här förmedlar vi Michael Krantz recept från spisa.nu. Han tipsar om att man kan komplettera rätten med en sås på stekskyn och lite redning.

Ingredienser för 4 personer

Vepřo-knedlo-zelo – Tjeckiens nationalrätt Foto: Pavel Ševela

Vepřo-knedlo-zelo – Tjeckiens nationalrätt
Foto: Pavel Ševela

1 kg skinkstek
1 msk matolja
1,5 tsk salt
2 tsk vitlökspulver
1 msk senapspulver (Colman´s)
2 msk kummin (hel)
1 tsk svartpeppar (grovmald)
1 gul lök
1 dl öl (3.5%)
25 g jäst (färsk)
3 dl vatten
1 tsk strösocker
2 skivor vitt bröd (smulat)
1 ägg
1 gul lök
500 g surkål (burk går bra)
140 g bacon
1 tsk kummin (hel)
salt & peppar

Tillagning (2 tim )
1. Blanda olja, salt, vitlökspulver, senapspulver, kummin och svartpeppar. Gnid in fläsksteken med kryddblandningen. Skala och hacka löken och lägg i en ugnsfast form, slå på öl och lägg på köttet. Stek mitt i ugnen i 175 grader tills innertemperaturen når 67 grader, använd en termometer.

Klimp
1. Smula jästen i en bunke, slå på fingervarmt vatten och lös upp jästen, tillsätt socker och låt stå någon minut. Blanda mjöl, salt, bröd skuret i små tärningar och vänd ner i jästblandningen. Tillsätt ett ägg och arbeta till en smidig deg. Täck över och låt jäsa 30 minuter. Rulla ut degen till två rullar, sjud rullarna 20 minuter i en stor gryta med saltat vatten.

Surkål
1. Stek bacon i en panna, lyft upp och stek hackad lök. Tillsätt surkålen och krydda med kummin. Smaka av med salt och peppar.

 

Källor:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Tjeckiska_k%C3%B6ket
http://www.praginfo.com/matdryck/jidlo.htm
http://www.spisa.nu

Turkiska vinbladsdolmar

$
0
0

Dolmar är husmanskost i Turkiet, där de serveras med sallad eller yoghurt till. Om det var Karl XII som ”tog hem” dolmar till Sverige från det Osmanska riket när han var där och krigade för snart 300 år sedan eller om det bara råkar vara så att både Turkiet och Sverige har dolmar i sin husmanskost tvistar de lärde. Säkert är i alla fall att det är en gammal tradition att linda in kött, ris, linser med mera i blad från kål eller vinplantor. I Turkiet och Sverige liksom i flera länder på Balkan och i Mellanöstern. Namnet Dolma kommer från turkiskan som betyder ”att fylla i”.

Turkiska vinbladsdolmar. Foto: Caroline Maino

Den 29 oktober är det Turkiets nationaldag, säkert äts en hel del dolmar även denna dag.

Ingredienser för 4 personer

1 burk vinblad
1 kg lamm- eller köttfärs
5 dl grötris
2 stora gula lökar
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
Turkisk yoghurt

Gör så här:

  1. Avsalta vinbladen genom att spola bladen ordentligt under rinnande kallt vatten eller i upprepade vattenbad.
  2. Blanda färsen med finhackad lök, ris, salt och peppar.
  3. Lägg ut vinbladen på en arbetsbänk med undersidan uppåt. 6-8 åt gången. Bladets spets uppåt och nedre delen mot dig själv.
  4. Ta en sax och klipp av alla skaft i roten.
  5. Lägg en matsked av färsblandningen horisontellt på varje blad.

    Lite pyssligt är det att göra egna vinbladsdolmar. Foto: Caroline Maino

  6. Vik in höger och vänster sida av bladet ovanpå köttfärsen.
  7. Rulla sedan nedifrån uppåt tills köttfärsen är helt inbakad i bladet.

    Vinbladsdolmar snart redo. Foto: Caroline Maino

  8. Sätt den ihopvikta dolman i en kastrull längs väggen. Fyll på inåt allt eftersom du rullar dem. De ska sitta mycket tätt så att de inte öppnas under kokningen.
  9. Börja på nästa lager så fort ett lager är fullt. Ta ett mindre kastrullock än kastrullen själv och sätt över dolman så att locket håller ner dem i botten.
  10. Lägg en tyngd ovanpå så att locket inte flyter upp och dolmarna öppnar sig.
  11. Fyll vatten tillräckligt så att det passerar lockets kant men inte mer.
  12. Låt koka i 20-25 minuter.
  13. Häll bort vattnet med locket kvar i för att hålla dolmarna på plats.
  14. Plocka upp en och en med ett greppverktyg
  15. Servera med en stor klick iskall turkisk yoghurt.

    Många flitiga händer gör snabbt jobbet. Foto: Caroline Maino

Lutfisk med souvas, trattkantareller och puré

$
0
0

Lutfisk är svensk husmanskost och traditionell svensk festmat, höst, vinter och vår under många hundra år och – naturligtvis – ett måste på julbordet. Lutfisk är dessutom mager och nyttig mat, rik på mineraler och spårämnen som D-vitaminer, selen och jod, skriver sajten Allt om lutfisk.

Lutfisk i Mollösund Foto: Caroline Maino

Lutfisk i Mollösund
Foto: Caroline Maino

Där finns många recept på lutfisk, allt ifrån den klassiska lutfisken till helt nykomponerade.
Här förmedlar vi ett recept från Lutfiskens Vänner i Lappland; Lutfisk med souvas, trattkantareller och puré på mandelpotatis och jordärtskockor. Kanske ett recept att prova på lutfiskens dag, som alltid är sista fredagen före Alla helgons dag.

Ingredienser för 4 portioner:
4 portioner kokt lutfisk
150 g souvas, lättrökt renstek
1 msk smör
4 smörade hårda tunnbrödsskivor

Puré:
8 – 10 mandelpotatisar
5 jordärtskockor
1 – 2 dl mjölk
1/2 dl grädde
1 msk smör
salt
nymalen vitpeppar

Lutfisk med souvas

Lutfisk med souvas

Sås:
20 g torkade eller 1 liter färska trattkantareller
2 finhackade schalottenlökar
1 msk smör
1 tsk vetemjöl
1 – 2 dl mjölk
1 dl grädde
1 tsk viltfond

 

 

Skala och skär potatisen och skockorna i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av spadet. Ånga av. Mosa potatisen och skockorna. Späd med mjölken och grädden. Klicka i smöret. Vispa moset slätt. Smaka av med kryddorna.

Blötlägg den torkade svampen. Häll av vattnet. Fräs den och löken lätt brynta i smöret. Krydda med salt och peppar. Strö över mjölet. Rör om. Späd med mjölken, grädden och fonden. Koka till simmig konsistens. Smaka av såsen.

Strimla renköttet. Fräs det hastigt i smöret.

Bottna fyra varma tallrikar med purén. Lägg lutfisken i mitten. Krydda med lite salt och stött kryddpeppar. Ringla över såsen. Toppa med renköttet. Bjud tunnbrödet till.

 

 

 

 

 

 

Viewing all 985 articles
Browse latest View live